Kan iedereen zomaar een kinder opvang beginnen?

Als je een opleiding hebt genoten tot pedagogisch medewerkster en voldoet aan de eisen die eraan worden gesteld dan kun je een opvang beginnen. Maar het verschilt nogal wat voor soort opvang je wil starten en hiermee moet je echt rekening mee gaan houden. 

Welke opleidingen is vereist

Om de zoveel jaar verandert de wet en dat geldt evengoed voor de opleidingen. Zo heeft een pedagogisch medewerkster minimaal een diploma of certificaat nodig van mondeling taalvaardigheid 3F of B2. Mocht je niet helemaal aan de eisen voldoen qua opleiding dan kun je nog altijd een traject volgen en dit ook behalen. Voordat een kind naar het basisonderwijs gaat, zal het kind toch een enigszins vooruitgang geboekt moeten hebben als het zijn kleuterklasje binnenstapt. Sowieso moet je een kinder EHBO-certificaat hebben, mocht er eens een ongeval gebeuren wat natuurlijk niet te hopen is.

Voldoende peuterleidsters in dienst nemen

Je moet een sowieso pedagogisch beleidsmedewerker in dienst hebben die in ieder geval een HBO heeft afgerond. Zij heeft de taken om extra de peuterleidsters te ondersteunen en te coachen. Daarnaast is zij er ook om de opvang beter te laten ontwikkelen en zal zijn tips en tricks geven zodat opvang beter gaat runnen. Ook zal zij deelnemen bij een ouderoverleg en zal zij ook de bevindingen delen met de ouders over de ontwikkeling van het kind. 

Kinderen en baby’s vragen over het algemeen heel veel aandacht. Daarom is het wettelijk verplicht om een pedagogisch medewerkers op drie baby’s de aandacht te vestigen en ook te verzorgen. Bij kinderen van een tot twee jaar is er een peuterleidster op vijf kinderen en bij kinderen van twee tot vier jaar is er een peuterleidster op maximaal acht kinderen.

Genoeg ruimte voor de kindjes

Nu je weet hoeveel leidsters je ongeveer zou moeten hebben als er aanmeldingen binnen komen. Maar je moet ook genoeg ruimte hebben om kinderbedjes neer te zetten. Dit doe je natuurlijk in een aparte ruimte, waar je de kindjes ook doet verzorgen en de kleintjes voorziet van een schone luier en flesjes doet geven. Alle ruimtes die je tot je beschikking hebt moeten ook veilig en brandwerend zijn. Tijdens een middagdutje van de baby’s en peuters is er minimaal een leidster die alles onder controle houdt.

Voor de overige kinderen die niet meer slapen tussen de middag, die worden ook bezig gehouden met allerlei leuke activiteiten zoals knutselen of filmpje kijken of mogen onder toezicht in de tuin spelen met skeltertjes of met poppenwagens. Er is in ieder geval genoeg te doen om de kinderen bezig te houden als de ouders nog werken. Kinderen moeten in een veilige omgeving lekker kunnen ravotten.