Wat zijn de regels bij een kinder opvang

Als je een kinderopvang wilt beginnen komt er heel wat bij kijken. Zo heb je en krijg je te maken met heel veel regels waar je aan moet voldoen. Daarom is het verstandig om hier eerst rustig voor te gaan zitten om alles eens goed uit te pluizen.

Waar dien je rekening mee te houden

De eerste stap die je kunt zetten is een VOG-formulier aan te vragen bij de belastingdienst. VOG is een afkorting van Verklaring Omtrent Gedrag. Heb je die al eens eerder aangevraagd let er dan op dat deze dan niet ouder mag zijn dan twee maanden. Elke persoon die nauw betrokken is bij het project dient ze bij het PRK en LRK in te schrijven. De P staat voor Personen en de L staat voor Landelijk Register Kinderopvang, dit om de veiligheid van de kinderen te garanderen.

Als je bijvoorbeeld regelmatig bezoek krijgt van je moeder of als je stagiaires aanneemt voor een bepaalde periode, zelfs een hovenier die de tuintjes op orde brengt wekelijks of maandelijks horen zich in te schrijven. Dit geldt overigens ook als je een gastouderopvang wilt beginnen. Veiligheid voor de kinderen staat altijd voorop.

Wat regel je bij de gemeente

Bij de gemeente waar je woont en werkt dien je toestemming te vragen om een crèche of gastouderopvang te starten. Dit is afhankelijk welke soort opvang je gaat beginnen. Je dient een formulier in te vullen voor het beheren van je bedrijf. Voldoe je aan de eisen dan krijg je groen licht van de gemeente. Mocht er iets veranderen in je bedrijf dan dien je bij de gemeente een wijzigingsformulier in te vullen. Als ouders klachten hebben, dan moet jij ook in bezit zijn van een klachtenregeling. Fijner is om eerst samen naar een oplossing te zoeken, want je wilt niet dat je bedrijf in een slecht daglicht komt te staan.  

Locatie en vergunningen

Een goede locatie vinden waar je je opvangcentra wil beginnen is een vereiste. Een kindvriendelijke buurt is iets waar je naar uit moet kijken. Het is wel fijn dat de mensen die al in de omgeving wonen geen bezwaar hebben dat jij in de buurt een kinderdagverblijf gaat beginnen. Het is handig om samen te kijken met de gemeente welke buurt het meest geschikt is.

Of misschien komt de gemeente zelf met een advies. Als je een geschikte omgeving te hebben gevonden zorg er wel voor dat de ruimte bouwtechnisch in orde is. Denk bijvoorbeeld aan brandveiligheid, want je zult vele inspecties gaan krijgen van de GGD. Zij zijn erg streng en als er iets niet goed wordt gekeurd dan kan dat een boete gaan opleveren.